Kókuszos csiga
Hozzávalók a tésztához:
- 8 bögre liszt
- 15 dkg vaj
- 2,5 bögre tej
- 5 dkg élesztő
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 6 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 1,5 bögre kristálycukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 5 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a tetejére:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál kristálycukor
- 1 bügre tejszín
Elkészítése:
A 15 dkg vajat és a cukrot felolvasztjuk 1 bögre tejben, majd hozzáöntjük a többi
tejet és langyosra melegítjük úgy, hogy a cukor felolvadjon. Egy csészébe kiöntünk belőle kb. fél
bögrényit, feloldjuk benne az élesztőt és elkeverjük tojással. Ezt összekeverjük a maradék langyos
tejjel. Az egészet beleöntjük a lisztbe, a csipetnyi sóval, majd jól kidagasztjuk. Kb. 45-50 perc
alatt a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a vajat kikeverjük a
cukorral és a vaníliával. A tésztát kettéosztjuk, majd kinyújtjuk, lekenjük a töltelékkel, feltekerjük
mint a beiglit, majd felszeleteljük kb. 4 cm-es darabokra és kivajazott tepsibe tesszük. Mindegyiknek
az oldalát megkenjük olajjal, és szorosan egymás mellé tesszük a tekercseket. A tejszínt, a cukrot és
a vaníliát összekeverjük, majd mindegyik csigát megkenjük vele. Kb. 170 fokos sütőben sütjük. Amikor
már félig megsült, mégegyszer megkenjük a tejszínes cukorral, majd teljesen megsütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!